Vattenlek den bästa lekplatsen för barn


Tänk tillbaka på din barndom. Vad för slags vattenlek höll du på med? Lekte du mest med trädgårdsslangar, vattenhinkar och vattenpistoler eller var du mer i plaskdammar och simbassänger? Upplevde du också att alla barn i grannskapet samlades runt den typen av oaser på varma sommardagar?

Nästan alla människor, särskilt barn, älskar att leka med vatten. Det är fascinerande och en vattenlekplats lockar oss alla - speciellt när solen skiner.

Vatten är tidlöst och har en universal dragningskraft. Vattenlek överskrider alla kulturer och generationer och tilltalar alla åldersgrupper. Den lockar och samlar människor. Vatten förenar människor till en gemensam sensorisk upplevelse som omedelbart är uppfriskande, avkopplande, spännande och förtrollande. Men när vi tänker på ordet lek och barn, är det mer troligt att vi tänker på kull, sport, lekplatser eller lek som vi leker hemma eller i skolan. Vi har tendensen att underskatta det roliga och fördelarna med att leka med vatten.

Låt oss ge dagens barn samma roliga upplevelser som vi hade med vattenlek, vattenslangar och sprinklers i trädgården.

Vattenlekplats och interaktion för barnen

Lek och vattenlek där barnet själv får välja är en av största orsakerna till fysisk, kognitiv och social utveckling under de första åren i ett barns liv.

På en bra vattenlekplats kan man uppleva många typer av lek – individuella, parallella, fantasifulla, samarbetande eller konkurrerande. Var för sig tar de fram olika interaktioner mellan barn och omvärlden och all denna lek med barn utvecklar barnet.

Var och en av dessa typer av vattenlek erbjuder olika former av interaktion.

Funktionernas egenskaper ger också barn verktyg för att förstå pedagogiska begrepp som skapar positiva framtida attityder till lärande och upptäckt.

Att leka med vatten har visat sig vara effektivt för att uppmuntra många färdigheter. Dessutom är det ovärderligt för lärande och upptäckt under de första åren av livet.

En vattenlekplats uppmuntrar fysisk aktivitet och utveckling

Något speciellt händer när det du lägger till vatten i leken. Tänk på hur det låter när barn leker i och med vatten – skrattar och tjuter av glädje – det är unikt för en vattenlekplats.

Bortsett från det roliga med att leka med vatten och att vara på vattenlekplatser främjar det både grov – och fin motoriska färdigheter. Båda är nödvändiga för en hälsosam fysisk utveckling.

Olika former av vattenlek främjar grovmotoriska färdigheter som att springa, krypa eller hoppa. Interaktiva vattenlekplatser med pumpar, rörliga vattenkanoner eller flytande föremål stimulerar å andra sidan utvecklingen av finmotoriska färdigheter.

Sensoriska upplevelser hjälper även användarna att förstå det fysiska sambandet mellan vatten och våra kroppar.

Med ”Water Journey” kan barn utforska vattnets rörelser.

Vår vattenlekplats - utvecklad design i vattenmiljö

Hos Vortex Sverige tar vi det på största allvar att designa en vattenlekplats för barnen. Vi arbetar tillsammans med landskapsarkitekter, designers, projektledare & specialister. Allt för att försäkra oss om att vi designar en vattenlekplats med maximalt lekvärde och möjlighet till lärande.

Vi på Vortex utformar alla våra produkter med vissa begrepp i åtanke. I Water Journey® har vi lekmoduler där barnen kan leka med vatten inspirerat av naturen. På det sättet gör vi en vattenlekplats till ett lekfullt ställe för barn i alla åldrar och på olika utvecklingsnivåer. Se mer under våra ”Faktasidor”

Grundläggande värderingar i förenad miljö

Vortex startade 1995 och när vi gör en vattenlekplats som är intressant för barnen så följer de vuxna automatiskt med och leker med.

Vattenlekplatsen blir ofta en samlingspunkt i ett område. Vi har en lång lista med tidigare övergivna och försummade områden över hela världen. Alla har som har återaktiverats och levt upp med en vattenlekplats.

Omstart av lekens sanna natur

Om man söker efter artiklar och information om lek på nätet hittar du ofta olika versioner av appar och digitala skärmupplevelser. Det finns otal sidor om teknik och spelsystem.

I en tid där fysisk lek ofta hamnar långt ner på prioritetslistan på grund av upptagna scheman och glödande skärmar kommer vi in med leken. Genom att leka med vatten får barnen uppleva fysisk närhet, sin kropp och verkliga interaktioner. Alla är värdefulla och nödvändiga för att bilda sociala färdigheter och förbindelse till andra människor.

Vattenlek kommer alltid att fortsätta ge fantasifulla och kreativa lekupplevelser.

För största upplevelse och glädje kanske vi bara behöver lägga till lite vatten?