NATURLEKPLATS – ETT ANNAT SÄTT ATT LEKA

naturlekplats

Vi på Vortex tar vår inspiration från naturens egna lekplatser. En naturlekplats är en plats där barn och vuxna hela tiden kan spela spel och upptäcka och uppleva alla element. Alla bidrar också till social, känslomässig och kognitiv utveckling.

Naturlekplats

En gång i tiden var naturen den enda lekplats vi behövde. Det är också där vi har hittat inspiration till den spännande designen och de många spelalternativen som finns i Water Journey®.

Att hitta små fina stenar på vattnet, hoppa från sten till sten, springa längs en flod eller stänka glatt runt i en liten sjö. Där kunde vi påverka elementen själva och skapa vår egen lilla värld med lek. Som barn ute i naturen lärde vi oss mycket om lek och det gav oss en djupare förståelse för hur världen runt oss är och fungerar.

Inte mycket kunde stimulera oss mer och bättre än de former och strukturer som naturen gav oss. Och av alla möjligheterna och elementen hade vattnet den starkaste attraktionen: spruta, hälla, stänka och fylla på skopor och krukor.

Vi människor älskar vatten. Texturen, spelen och de upphetsade skratten berör oss och vår fantasi.

En fråga om tillgång


Vi vill att våra barn ska lära sig och utforska den lekplats vi själva hade som barn.

Men för många av våra stadsbyggare kräver kontakten med naturen halvlång körning och rymd i kalendern.

Dessutom kan uppenbara faror som tvivelaktig vattenkvalitet, tillgänglighetsfrågor och liknande göra det svårare för nya generationer att utforska naturvatten säkert och på egen hand.

Som svar på detta moderna naturunderskott har många arbetat med att skapa vattenspel i säkra och lättillgängliga miljöer.

En ”naturlig” lösning


Ett stort antal vattenlekplatser innehåller några av de möjligheter som finns med vatten men saknar samtidigt ofta mycket viktiga funktioner och detaljer.

Att leka i naturen engagerar oss eftersom vi måste söka och vara aktiva. Förr i tiden använde vi kvistar och lera för att göra dammar och hinder, och med vattnet kunde vi få spännande saker att hända.

Ändlöst spel och fascination. Specialisterna från Vortex har arbetat hårt för att utveckla och återställa samma dynamiska och spännande element som med det naturliga i naturen. Bland annat kan vi presentera Water Journey® produktlinjen. Totalt finns det 4 olika versioner av Water Journey® för småbarn som visar vatten som rör sig nästan som i naturen. Barnen älskar det och kan leka länge

Water Journey® är inspirerad av naturliga strömmar, källor, vattenfall och vattenkaskader, som tillsammans erbjuder många olika lekelement. Alla dessa förändras ständigt när barnen använder de olika delarna i anläggningen. Växterna är främst för småbarn, men lockar ofta alla åldersgrupper med de många möjligheterna.

Eftersom vattnet är grunt kan föräldrarna låta barnen gå lösa och se deras barn leka, samarbeta, tävla, lösa problem och lära sig något nytt. Water Journey® tar nämligen fram de naturliga och nyfikna instinkterna. Och dina barn blir engagerade, leker längre med stora leenden på sina läppar.

Danmarks nationella akvarium, Den Blå Planet, har en Water Journey®